Test wiedzy o herbacie

Dzisiaj przedstawiam Wam opracowany przeze mnie test wiedzy o herbacie. Zapraszam do sprawdzenia siebie 馃檪 W ka偶dym pytaniu tylko jedna odpowied藕 jest prawid艂owa. Pod pytaniami znajdziecie klucz prawid艂owych odpowiedzi:

1. W kt贸rym mniej wi臋cej roku Lu Yu, pisarz i poeta oraz pierwszy znawca herbaty, napisa艂 Chajing (Ksi臋g臋 herbaty)?

a) 760 r. n.e.;

b) 780 r. n.e.;

c) 850 r. n.e.;

d) 880 r. n.e.

2. Kto wynalaz艂 herbat臋 w torebkach?

a) Richard Blechyden;

b) Thomas Sullivan;

c) Adolf Rambold;

d) Edward Tetley.

3. Ile mniej wi臋cej czasu musi min膮膰, aby zasadzony krzew herbaciany dojrza艂 na tyle, 偶eby mo偶na by艂o zebra膰 listki bez szkody dla niego?

a) 1-2 lata;

b) 2-3 lata;

c) 3-5 lat;

d) 5-6 lat.

4.聽Kt贸re zwi膮zki chemiczne s膮 odpowiedzialne za smak umami w naparze z herbaty?

a) polifenole;

b) aminokwasy;

c) flawanoidy;

d) katechiny.

5.聽Chasen, chashaku, chawan, chaseki, chashitsu to japo艅skie terminy u偶ywane w odniesieniu do element贸w japo艅skiej ceremonii herbacianej. Co oznaczaj膮?

a) bambusowy p臋dzel do roztrzepywania Matchy, bambusow膮 艂y偶eczk臋 do nabierania Matchy, posi艂ek serwowany podczas ceremonii herbacianej, czark臋 do herbaty, pawilon herbaciany, w kt贸rym odbywa si臋 ceremonia herbaciana;

b) bambusow膮 艂y偶eczk臋 do nabierania Matchy, czark臋 do herbaty, posi艂ek serwowany podczas ceremonii herbacianej, bambusowy p臋dzel do roztrzepywania Matchy, pawilon herbaciany, w kt贸rym odbywa si臋 ceremonia herbaciana;

c) bambusowy p臋dzel do roztrzepywania Matchy, bambusow膮 艂y偶eczk臋 do nabierania Matchy, czark臋 do herbaty, posi艂ek serwowany podczas ceremonii herbacianej, pawilon herbaciany, w kt贸rym odbywa si臋 ceremonia herbaciana;

d) bambusow膮 艂y偶eczk臋 do nabierania Matchy, posi艂ek serwowany podczas ceremonii herbacianej, bambusowy p臋dzel do roztrzepywania Matchy, czark臋 do herbaty, nieformalne spotkanie herbaciane.

6. Japo艅ska zielona herbata, kt贸rej nie produkuje si臋 poprzez poddanie dzia艂aniu pary wodnej, a poprzez poddanie dzia艂aniu wysokiej temperatury (a konkretniej przez pra偶enie w wokach), to:

a) Sencha;

b) Matcha;

c) Kamairicha;

d) Tamaryokucha.

7.聽Fukamushicha to nazwa herbaty poddawanej dzia艂aniu pary wodnej przez:

a) 30-40 sekund;

b) 40-60 sekund;

c) 60-80 sekund;

d) 80 sekund i d艂u偶ej.

8. Kultywar krzewu herbacianego najcz臋艣ciej stosowany do produkcji herbaty w Japonii to:

a) Saemidori;

b) Yabukita;

c) Sayamamidori;

d) Benifuuki.

9. Ok.聽42% ca艂o艣ci wytworzonej japo艅skiej zielonej herbaty pochodzi z prefektury:

a) Kagoshima;

b) Kyoto;

c) Fukuoka;

d) Shizuoka.

10.聽Karigane to specjalne okre艣lenie japo艅skiej zielonej herbaty Kukicha, kt贸rej 艂ody偶ki pochodz膮 z produkcji:

a) herbaty Sencha;

b) herbaty Matcha;

c) herbaty Gyokuro;

d) herbaty Kabusecha.

11. Sejak to:

a) nazwa korea艅skiej herbaty z pierwszego zbioru, kt贸ry ma miejsce przed 20 kwietnia;

b) nazwa korea艅skiej herbaty z drugiego zbioru, kt贸ry ma miejsce przed 5-6 maja;

c) nazwa korea艅skiej herbaty z trzeciego zbioru, kt贸ry ma miejsce oko艂o 20-21 maja;

d) nazwa korea艅skiej herbaty z ostatniego czwartego zbioru.

12. Kt贸ra chi艅ska zielona herbata ma charakterystyczne du偶e sp艂aszczone listki w kolorze ciemnozielonym, z wzorem przypominaj膮cym wz贸r odci艣ni臋tej tkaniny?

a) Meng Ding Gan Lu;

b) Lu An Gua Pian;

c) Tai Ping Hou Kui;

d) Lu Shan Yun Wu.

13. Keemun, jedna z najbardziej znanych chi艅skich czerwonych herbat i jedyna czerwona herbata figuruj膮ca na li艣cie dziesi臋ciu najs艂ynniejszych chi艅skich herbat (w europejskiej nomenklaturze czarna herbata), pochodzi z prowincji:

a) Zhejiang;

b) Anhui;

c) Fujian;

d) Jiangxi.

14. Kt贸ra z ni偶ej wymienionych herbat nie pochodzi ze s艂ynnego chi艅skiego rejonu g贸r Wu Yi?

a) Da Hong Pao;

b) Lapsang Souchong;

c) Shui Jin Gui;

d) Shou Mei.

15. Yan Yun, specyficzny mineralny posmak to cecha charakterystyczna:

a) herbat oolong z rejonu g贸r Wu Yi;

b) bia艂ych herbat z prowincji Fujian;

c) czarnych herbat z prowincji Yunnan;

d) zielonych herbat z prowincji Anhui.

16. Zielona lub czarna herbata wytwarzana z dziko rosn膮cych drzewiastych krzew贸w herbacianych (rzadkiej odmiany krzew贸w zwanej pubilimba), kt贸re znajduj膮 si臋 w kilku p贸艂nocnych prowincjach Wietnamu, takich jak Y锚n B谩i czy H脿 Giang, nazywa si臋:

a) tr脿 m岷;

b) tr脿 sen;

c) h峄搉g tr脿;

d) tr脿 Shan Tuyet.

17. Kt贸ra herbata nie jest produkowana na Tajwanie?

a) Sun Moon Lake Black Tea;

b) Dian Hong Black Tea;

c) Muzha Tie Guan Yin;

d) Alishan Oolong Tea.

18. Czym si臋 r贸偶ni chi艅ska ceremonia herbaciana gongfu cha od tajwa艅skiej ceremonii herbacianej?

a) w tajwa艅skiej ceremonii herbacianej podziwianie aromatu herbaty trwa d艂u偶ej;

b) w tajwa艅skiej ceremonii herbacianej podziwianie aromatu herbaty trwa kr贸cej;

c) w tajwa艅skiej ceremonii herbacianej nie ma etapu podziwiania aromatu herbaty;

d) nie ma 偶adnych r贸偶nic pomi臋dzy chi艅sk膮 a tajwa艅sk膮 ceremoni膮 herbacian膮.

19. Ile jest zarejestrowanych ogrod贸w herbacianych w indyjskiej prowincji Darjeeling, kt贸ra jest znana z produkcji herbat Darjeeling chronionych oznaczeniem geograficznym?

a) 80;

b) 85;

c) 87;

d) 90.

20. Kt贸ry kraj afryka艅ski nie wytwarza herbaty?

a) Tanzania;

b) Malawi;

c) Botswana;

d) Zimbabwe.

PS1 Przy opracowywaniu testu korzysta艂am ze swoich poprzednich wpis贸w oraz stron zalinkowanych na profilu bloga na Facebooku, jak r贸wnie偶 z dw贸ch ksi膮偶ek: 鈥濼ea: A User’s Guide鈥 Tony’ego Gebely oraz 鈥濩ourse in Tea Sommelier鈥 Sharyn Johnston.

PS2 Klucz odpowiedzi: 1 a (niekt贸re 藕r贸d艂a podaj膮, 偶e utw贸r ten zosta艂 napisany w 780 r., ale przewa偶a wersja, wed艂ug kt贸rej mia艂o to miejsce w 760 r., dlatego przyj臋艂am j膮 za prawid艂ow膮), 2 b, 3 c, 4 b, 5 c, 6 c, 7 d, 8 b, 9 d, 10 c, 11 b, 12 c, 13 b, 14 d, 15 a, 16 d, 17 b, 18 a, 19 c, 20 c.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *