5 pozycji o herbacie, które naprawdę warto znać

W mojej biblioteczce herbacianej zgromadziłam już kilkanaście pozycji o herbacie. W dzisiejszym wpisie przedstawię pięć z nich, z których dowiedziałam się zdecydowanie najwięcej i które uważam za najbardziej wartościowe, a każdy swój wybór uzasadnię krótkim komentarzem. Oto one:

1. „Zapiski o herbacie” Roberta Tomczyka – pamiętam, że była to jedna z pierwszych książek o herbacie, które przeczytałam. Stanowi ona znakomite wprowadzenie do tematyki herbaty, szczególnie dla początkujących. Można z niej dowiedzieć się m.in. jak klasyfikuje się herbaty ze szczególnym uwzględnieniem chińskiej nomenklatury, jakie są etapy produkcji danego rodzaju herbaty, gdzie wytwarza się herbatę, jakie są najbardziej znane gatunki herbaty dla danego kraju wytwarzającego herbatę czy które postaci są najważniejsze dla chińskiej kultury herbacianej. Niestety obecnie pozycja ta jest niedostępna w sprzedaży i nie zanosi się na to, aby ten stan rzeczy miał zmienić się.
Bardziej szczegółową recenzję tej książki można przeczytać tutaj: http://mycupofgreentea.pl/2016/05/31/zapiski-o-herbacie-roberta-tomczyka-recenzja-ksiazki-o-herbacie/

2. „Tea: A User’s Guide” Tony’ego Gebely – ta pozycja jest w sumie dość podobna do wspomnianych powyżej „Zapisków o herbacie” Roberta Tomczyka, bo przedstawia podstawowe informacje o herbacie takie jak chińska klasyfikacja herbaty, procesy produkcji poszczególnych rodzajów herbaty oraz najbardziej charakterystyczne gatunki danego rodzaju herbaty. To, co różni „Tea: A User’s Guide” od wyżej wspomnianej, to fakt, że zawiera bardziej rozwiniętą część dotyczącą delektowania się herbatą, czyli takich kwestii jak czynniki mające wpływ na skutki parzenia herbaty czy ocenianie jakości herbaty po doznaniach dostarczanych przez nią. Z kolei zagadnienia związane z kulturą herbacianą (szczególnie chińską) nie zostały poruszone.
Bardziej szczegółową recenzję tej pozycji można znaleźć tutaj:
http://mycupofgreentea.pl/2017/01/11/tea-a-users-guide-tonyego-gebely-recenzja-anglojezycznego-ebooka-o-herbacie/

3. „Tea: A Tea Nerd’s Eye View” Virginii Utermohlen Lovelace – największą zaletą tej pozycji jest naukowe podejście do różnych zagadnień związanych z herbatą. Dzięki lekturze tej książki można dowiedzieć się m.in. jak działa nasz zmysł węchu i smaku, jakie są najlepsze warunki do uprawy krzewu herbacianego, czy krzew herbaciany preferuje przebywanie w cieniu czy w pełnym świetle słonecznym, jak broni się przed atakiem owadów, a także jak wszelkie procesy biochemiczne zachodzące w liściach herbacianych (niezależnie od tego, czy naturalne czy wywołane przez człowieka) wpływają na końcowy aromat i smak powstałej herbaty, co pozwala zrozumieć np. czemu niektóre herbaty są zacieniane przez zbiorami czy dlaczego herbata Matcha ma tak intensywny jaskrawozielony kolor.
Dokładniejszą recenzję książki można znaleźć tutaj:
http://mycupofgreentea.pl/2020/07/26/tea-a-nerds-eye-view-virginii-utermohlen-lovelace-recenzja-anglojezycznej-ksiazki-o-herbacie/

4. „World of Tea: discovering tea producing regions and their teas” Jane Pettigrew – to zdecydowanie najbardziej obszerna książka w moim zbiorze, która liczy aż 434 stron. To tak naprawdę jeden wielki przewodnik po wszystkich rejonach produkcji herbaty podzielonych według krajów, w tym krajów będących małymi i mniej znanymi producentami herbaty np. Stany Zjednoczone, Etiopia, Malezja czy Portugalia, z uwzględnieniem takich informacji jak rodzaje wytwarzanej herbaty, najczęściej stosowane kultywary czy warunki panujące w danym miejscu. Z tego względu, że ogrom informacji zawartych w tej pozycji jest wręcz przytłaczający, traktuję tę książkę bardziej jak encyklopedię, tzn. gdy zainteresuje mnie jakaś kwestia, np. „japońskie czarne herbaty” albo „rejony produkcji herbaty w Gruzji”, sięgam po tę pozycję i czytam wszystko, co jest napisane na ten temat. Nie ukrywam, że jest to dość droga książka, ale myślę, że warto zainwestować w nią, aby mieć doskonałe źródło wiedzy, do którego wraca się regularnie.

5. Czasopismo „Eighty degrees” – to kwartalnik poświęcony tematowi herbaty. Każdy numer zawiera najróżniejsze artykuły dotyczące rozmaitych zagadnień związanych z herbatą i wywiady z ludźmi zajmującymi się zawodowo herbatą, np. prowadzeniem plantacji herbaty, wytwarzaniem ceramiki herbacianej czy sensoryką herbacianą. Te teksty są niezwykle inspirujące i ciekawe, pozwalają poszerzyć wiedzę herbacianą, a także spojrzeć na różne kwestie związane z herbatą z innej perspektywy.
Bardziej szczegółową recenzję czwartego numeru czasopisma „Eighty degrees” można przeczytać tutaj:
http://mycupofgreentea.pl/2020/10/14/recenzja-czwartego-numeru-anglojezycznego-czasopisma-o-herbacie-eighty-degrees/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *