Zestawienie linków do najciekawszych artykułów z blogów o herbacie – pierwsze półrocze 2021 r.

Dzisiaj zaprezentuję Wam pierwszą część subiektywnego zestawienia linków do najbardziej interesujących wpisów zamieszczanych na blogach polsko- i anglojęzycznych od stycznia do czerwca tego roku. Podobnie jak wcześniej podzielę je na dwie części: polsko- i anglojęzyczną, a przy każdej pozycji zestawienia zamieszczę krótki komentarz, dlaczego uważam dany wpis za szczególnie interesujący. Oto wspomniane zestawienie:

Linki do wpisów na polskojęzycznych blogach o herbacie – styczeń-czerwiec 2021 r.:

https://piewcyteiny.pl/triki-w-codziennym-piciu-herbaty/ – w tym wpisie autorka dzieli się różnymi trickami dotyczącymi herbaty, które mogą być przydatne zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych miłośników herbaty. Mnie osobiście najbardziej podoba się trick z trzymaniem wykorzystanych listków herbacianych w misce.

https://eherbata.pl/blog/gongfu-cha-historia-terazniejszosc-praktyka-307.html – ten wpis to niezwykle obszerne kompendium wiedzy na temat parzenia metodą gongfu cha. Można się dowiedzieć z niego m.in. na czym właściwie polega gongfu cha, czym charakteryzuje się ten rodzaj parzenia herbaty, które herbaty najlepiej nadają się w tym celu, jaka była historia gongfu cha w Chinach i na Tajwanie, jak również jakie są warianty tego rodzaju parzenia.

http://cha-herbata.blogspot.com/2021/03/prl-herbaciane-wzornictwo-uzytkowe-itp.html – w tym wpisie autor prezentuje czajnik używany do parzenia herbaty w czasach PRL, a także puszki/opakowania po herbatach stosowane w tym okresie.

http://cha-herbata.blogspot.com/2021/04/skrzyneczka-na-sprzet-dla-przygotowania.html – w tym wpisie autor wyjaśnia, czym jest japońskie kikyoku i jakie ma zastosowanie.

https://piewcyteiny.pl/co-pasuje-do-herbaty-tea-pairing/ – w tym wpisie autorka podpowiada, jak można dobierać herbaty do jedzenia, a także jak nauczyć się tej umiejętności.

http://cha-herbata.blogspot.com/2021/04/assam-indie-assam-tajwan/ – ten wpis jest właściwie recenzją porównawczą trzech herbat Assam: dwóch z Indii kupionych w dwóch różnych polskich sklepach oraz jednej wytworzonej na Tajwanie.

https://cha-herbata.blogspot.com/2021/05/rozmiary-japonskich-naczyn-do-herbaty.html – w tym wpisie autor wyjaśnia, jak Japończycy dobierają naczynia do parzenia herbaty w zależności od okoliczności oraz gatunku herbaty.

https://culture.pl/en/article/drink-poison-history-tea-poland – to nietypowy artykuł w tym zestawieniu, bo co prawda jest poświęcony historii herbaty w Polsce, ale jest napisany po angielsku. Pochodzi z 2019 r., ale natknęłam się na niego niedawno, dlatego znalazł się w tym zestawieniu.

https://eherbata.pl/blog/ile-kosztuja-najdrozsze-herbaty-308.html – z tego wpisu można dowiedzieć się, które herbaty są najdroższe i jaki jest ich orientacyjny koszt, a także jakie czynniki wpływają na cenę herbaty.

Linki do wpisów na anglojęzycznych blogach i portalach o herbacie – styczeń-czerwiec 2021 r.:

https://theteacupoflife.com/2021/01/how-to-roast-green-tea-at-home.html – w tym wpisie autorka podpowiada, jak krok po kroku można zrobić herbatę Hojicha ze starych zwietrzałych lub kiepskiej jakości japońskich zielonych herbat takich jak Sencha, Bancha i Kukicha.

https://www.teaformeplease.com/making-matcha-usucha-vs-koicha/ – w tym wpisie autorka krótko wyjaśnia, czym różni się sposób przyrządzania japońskiej zielonej herbaty Matcha zwany usucha od metody zwanej koicha.

https://www.teaformeplease.com/world-of-tea-by-jane-pettigrew/ – ten wpis to recenzja książki „World of Tea: discovering producing regions and their teas”, która jest niezwykle obszernym przewodnikiem po wszystkich rejonach produkcji herbaty.

https://eustaciatan.com/2021/02/which-tea-book-should-you-read.html – w tym wpisie autorka poleca anglojęzyczne książki o herbacie, z uwzględnieniem poziomu wtajemniczenia w temat herbaty potencjalnego czytelnika, jak i interesującego go obszaru wiedzy.

https://onemansteajourney.com/2021/02/01/another-water-experiment-tap-vs-brita-vs-charcoal – w tym wpisie autor dzieli się swoimi wrażeniami i spostrzeżeniami z pewnego eksperymentu polegającego na zaparzeniu tej samej herbaty wodą z trzech różnych źródeł: wody z kranu, która stała w lodówce przez 24 godziny, wody przefiltrowanej przez filtr węglowy oraz wody przefiltrowanej przez filtr Brita.

https://www.lifeisbetterwithtea.com/yixing-teapot/ – w tym wpisie można znaleźć najważniejsze informacje dotyczące czajniczków z gliny z Yixing, m.in. na czym polega ich fenomen, jak są wytwarzane, w jaki sposób można rozpoznać autentyczny ręcznie wykonany czajniczek, które herbaty najlepiej nadają się do parzenia w takim czajniczku czy jak czyścić takie czajniczki.

https://www.theoolongdrunk.com/single-post/the-inconceivable-lie-we-ve-all-been-told-about-white-tea – ten wpis jest poświęcony tematowi oszukańczych praktyk związanych ze sprzedażą postarzanych białych herbat z Chin.

https://www.teaformeplease.com/caffeine-content-in-tea/ – w tym wpisie autorka wyjawia, które czynniki mają wpływ na zawartość kofeiny w herbacie, jak również które herbaty zawierają najwięcej i najmniej kofeiny.

https://teasquirrel.com/home/2021/4/26/can-you-age-green-tea/ – w tym wpisie autorka rozprawia się z mitem, zgodnie z którym nie powinno się poddawać zielonej herbaty procesowi dojrzewania, podając przykłady koreańskiej zielonej herbaty oraz japońskiej herbaty kuradashi.

https://tealeavesandtweed.com/2021/06/16/difficult-history-gong-fu-cha-isnt-the-one-true-chinese-tea-practice/ – autorka tego wpisu przestrzega przed traktowaniem metody parzenia gongfu cha jako jedynej autentycznie chińskiej czy jako najlepszej z możliwych.

https://theteacupoflife.com/2021/06/the-art-of-tea-blending-creating-your-own-tea-blends.html – w tym wpisie autorka zdradza tajniki sporządzania mieszanek herbacianych (tzw. blendingu), m.in. przedstawia przydatne akcesoria oraz sześć zasad, którymi warto kierować się przy sporządzaniu takich mieszanek, jak również dzieli się dwoma przykładowymi przepisami na mieszanki herbaciane.

https://vietnamsourcingnews.com/food-and-tea-pairing-guide/ – ten artykuł prezentuje zasady dobierania herbat do jedzenia (tzw. food and tea pairingu), a także przedstawia wiele przykładów takich kombinacji smakowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *