Recenzja MyTeaPal – aplikacji na smartfona dla miłośników herbaty

Dzisiejszy wpis będzie recenzją aplikacji na smartfona dla miłośników herbaty o nazwie MyTeaPal.

O tej aplikacji po raz pierwszy dowiedziałam się z któregoś z anglojęzycznych blogów o herbacie (najprawdopodobniej stąd: https://www.myjapanesegreentea.com/myteapal-app). Zachęcona pozytywnymi opiniami, które znalazłam również na innych stronach, pobrałam i zainstalowałam aplikację w listopadzie zeszłego roku. Wkrótce zorientowałam się, że aby w ogóle móc skorzystać z tej aplikacji w pełni, muszę skatalogować swoje zapasy herbaciane oraz ceramikę herbacianą, więc zaczęłam katalogować to, co mam, ale nie skończyłam tego robić. Biorąc pod uwagę to, że miałam wtedy nawał pracy i ogólne gorsze samopoczucie, poczułam się na tyle zniechęcona, że… odinstalowałam tę aplikację. Jednak po pewnym czasie doszłam do wniosku, że warto dać jej drugą szansę, więc ponownie zainstalowałam ją w maju tego roku. Skrzętnie skatalogowałam swoje zapasy herbaty oraz naczynia herbaciane i stopniowo poznawałam możliwości tej aplikacji. Od tej pory korzystam z niej codziennie 😊

MyTeaPal to bezpłatna aplikacja na smartfona stworzona przez Vincenta Liu (z zawodu informatyka, popularyzatora chińskiej kultury herbaty), która jest przeznaczona dla miłośników herbaty. Jest ona dostępna w wersji polskojęzycznej (poza jedną zakładką o nazwie „Ucz się”, której zawartość jest jeszcze w większości w języku angielskim) w AppStore oraz Googleplay. Aplikacja ta jest co pewien czas aktualizowana.

Największą zaletą tej aplikacji jest jej wielofunkcyjność. Można wykorzystywać ją jako:

1. katalog herbat – w takim zbiorze można zamieścić zdjęcie herbaty oraz takie informacje jak rodzaj herbaty, miejsce pochodzenia, termin zbiorów, kultywar krzewu herbacianego czy ilość herbaty pozostająca w zapasie.

Przy okazji warto też zauważyć, że po skatalogowaniu herbat można uzyskać dostęp do trzech rodzajów statystyk związanych z wprowadzonymi herbatami (wystarczy kliknąć w ikonkę diagramu znajdującą się w lewym górnym rogu po wybraniu opcji Herbaty w zakładce Profil). Statystyki te obejmują przegląd, z którego można dowiedzieć się, ile herbat danego rodzaju mamy w zapasie i jaki procent dany rodzaj herbaty stanowi w całym zapasie, ratings czyli rozkład ocen dla poszczególnych rodzajów herbaty oraz vintage czyli diagram, z którego można dowiedzieć się, ile herbat mamy z danego zbioru (np. wiosennego czy jesiennego) oraz jaki jest rozkład herbat z danego zbioru w danym roku.

2. katalog naczyń do herbaty – w takim zbiorze można zamieścić zdjęcie naczynia oraz takie informacje jak pojemność, producent/twórca, kraj pochodzenia, materiał, z którego wykonano dane naczynie.

3. dziennik parzeń – w takim dzienniku można odnotować każde parzenie herbaty z uwzględnieniem takich parametrów parzenia jak czas parzenia, rodzaj użytej wody (np. źródlana, mineralna, przefiltrowana, z kranu, ze studni), ilość wody czy suszu herbacianego. Po uzupełnieniu dziennika parzeń można sprawdzić, ile razy i kiedy dokładnie dana herbata została wypita, a także które herbaty są najczęściej parzone. Poza tym przy każdym parzeniu można dodać uwagi dotyczące doznań smakowo-zapachowych dostarczanych przez napar.

Warto również wspomnieć o tym, że przy tworzeniu wpisów w dzienniku parzeń można skorzystać z opcji „Wylosuj herbatę”, dzięki której herbata zostanie wybrana losowo z katalogu herbat. Ta opcja jest przeznaczona przede wszystkim dla tych, którzy miewają tak, że mają ochotę napić się jakiejś herbaty, ale nie do końca wiedzą której 😊. Ja osobiście nie korzystam z niej, bo najczęściej po prostu wiem, której herbaty chętnie bym się napiła, ale trzeba przyznać, że to ciekawa możliwość.

4. czasomierz (do wyboru tryb minutnika lub stopera) – dzięki czasomierzowi można ustawić wybrany czas parzenia, po upłynięciu którego należy oddzielić napar od listków. W przypadku minutnika po nastawieniu wybranego czasu słychać szum przelewanej wody, a po upłynięciu ustawionego czasu dźwięk ten cichnie.

5. portal społecznościowy – dzięki tej funkcji można stać się członkiem społeczności herbacianej. Można zapraszać i dodawać znajomych zwanych TeaPals, a także dzielić się z nimi swoimi wpisami z dziennika parzeń w formie postów, które dodatkowo można uzupełnić zdjęciem i własnym komentarzem. Takie posty zamieszczone przez innych można polubić i skomentować. Każdy użytkownik ma ograniczony dostęp do zawartości konta innych, tj. widzi na swojej tablicy wyłącznie to, czym podzielił się sam z innymi i to, czym podzielili się inni. Nie jest w stanie zajrzeć np. do czyjegoś katalogu herbat czy naczyń herbacianych.

Dzięki wspomnianej wyżej wielofunkcyjności aplikacji wszystko, co najbardziej potrzebne przy parzeniu herbaty, jest w jednym miejscu i nie trzeba posiłkować się np. dodatkowym minutnikiem czy notatnikiem. Poza tym, tak jak wspomniałam we wstępie, aby móc korzystać z tej aplikacji w pełni, trzeba skatalogować swoje zapasy herbaty i zbiory naczyń, co ułatwia utrzymanie porządku oraz rozeznanie w tym, co się ma, np. ile zostało danej herbaty.

Kolejną zaletą aplikacji MyTeaPal są jej niewątpliwe walory edukacyjne. Dzięki niej można poszerzać swoją wiedzę herbacianą oraz doskonalić umiejętność rozpoznawania i opisywania doznań smakowo-zapachowych. W aplikacji tej można znaleźć zakładkę o nazwie „Ucz się”, w której znajduje się podział herbat na różne rodzaje. W każdym rodzaju herbaty można znaleźć opisy najbardziej charakterystycznych gatunków wraz z krótkimi notatkami degustacyjnymi. Co więcej, również podpatrywanie wrażeń z degustacji herbat zapisanych przez inne osoby pozwala spojrzeć na opisane herbaty z innej perspektywy. Warto też wspomnieć, że prowadzenie dziennika parzeń w pewnym sensie „wymusza” uważne parzenie i przywiązywanie uwagi do szczegółów, np. żeby móc skrupulatnie odnotować parametry parzenia czy wpisać uwagi degustacyjne.

Jeszcze jedną zaletą tej aplikacji jest jej intuicyjność i przejrzystość. Jest ona prosta w obsłudze i można łatwo zorientować się w tym, jak działa.

Aplikacja MyTeaPal ma również kilka niedoskonałości. Po pierwsze, wspomniana wyżej konieczność stworzenia katalogu herbat i naczyń może być też postrzegana jako wada. Takie katalogowanie jest uciążliwe i czasochłonne, szczególnie wtedy, gdy ktoś ma duże zapasy/zbiory. Niemniej jednak uważam, że warto przemęczyć się.

Po drugie, aplikacja nie przewiduje możliwości wpisywania „parzenia” herbaty na zimno do dziennika parzeń. Myślę, że taka opcja byłaby niezwykle przydatna dla osób, które regularnie przyrządzają cold brew. Jednak z tego, co widziałam w jednym z postów zamieszczonych w grupie na Facebooku przeznaczonej dla użytkowników aplikacji o nazwie MyTeaPal Community, wynika, że twórca aplikacji rozważa wprowadzenie takiej możliwości.

Po trzecie, nie podoba mi się, że po dodaniu nowego parzenia w dzienniku parzeń czas parzenia wyświetla się w sekundach, a nie w minutach i sekundach. Oczywiście można sobie tak zapisany czas przeliczyć na minuty i sekundy bez problemu, ale wydaje mi się, że zwyczajowy zapis czas w minutach i sekundach byłby znacznie wygodniejszy.

Niemniej jednak wspomniane wyżej niedoskonałości są drobne i ogólnie rzecz biorąc aplikacja MyTeaPal ma zdecydowanie więcej zalet. Aplikacja jest niezwykle użyteczna dla każdego miłośnika herbaty – łączy w sobie funkcje katalogu herbat i naczyń herbacianych, dziennika parzeń, czasomierza i portalu społecznościowego. Oczywiście równie dobrze można by się obyć bez niej i np. prowadzić papierowy dziennik parzeń. Nie da się jednak ukryć, że ta aplikacja po prostu ułatwia życie pod każdym względem, chociażby z tego względu, że dzięki niej można np. szybciej połapać się w ilości danej herbaty pozostałej w zapasie czy sprawdzić, kiedy i ile razy piliśmy daną herbatę. Polecam przetestować tę aplikację 😊

PS Przy przygotowywaniu wpisu korzystałam ze strony internetowej aplikacji MyTeaPal https://myteapal.com oraz z następującej strony internetowej: https://tching.com/2021/01/vincent-liu-myteapal-app/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *