Dzisiaj zaprezentuję Wam pierwszą część subiektywnego zestawienia linków do najbardziej interesujących wpisów zamieszczanych na blogach polsko- i anglojęzycznych od czerwca do grudnia tego roku. Podobnie jak wcześniej podzielę je na dwie części: polsko- i anglojęzyczną, a przy każdej pozycji zestawienia zamieszczę krótki komentarz, dlaczego uważam dany wpis za szczególnie interesujący. Dzisiejsze zestawienie będzie zawierać nową kategorię: linki do filmików poświęconych herbacie na Youtube. Oto i ono:
Linki do wpisów na polskojęzycznych blogach o herbacie – czerwiec-grudzień 2021 r.:
https://eherbata.pl/blog/czy-pierwszy-napar-powinno-sie-wylewac-o-plukaniu-herbaty-309.html – w tym wpisie autor zdradza, czym jest budzenie herbaty i po co się to robi, czy budzenie jest równoznaczne z płukaniem herbaty, które herbaty najlepiej obudzić przed parzeniem, a których lepiej nie traktować w ten sposób, a także co można zrobić z wodą pozostałą po budzeniu herbaty.
https://eherbata.pl/blog/o-garbnikach-w-herbacie-320.html – w tym wpisie autor rozprawia się z dość popularnym mitem o obecności garbników w herbacie.
https://cha-herbata.blogspot.com/2021/10/herbata-oyako-cha-ikegawa-ichibancha.html – w tym wpisie autor przedstawia mało znaną japońską herbatę Oyako-cha z prefektury Kōchi.
https://eherbata.pl/blog/czerwona-mocna-dojrzala-bogata-o-herbacie-liu-bao-319.html – ten wpis to niezwykle obszerne i dokładne kompendium wiedzy na temat herbaty Liu Bao, z którego można dowiedzieć się m.in. czym herbata Liu Bao różni się od herbaty puerh, jak wygląda jej proces produkcji, jaka była jej historia, jakie są zalecane sposoby parzenia oraz w jakich formach i rodzajach ta herbata występuje.
https://cha-herbata.blogspot.com/2021/11/herbata-zakarpacka-zabezpieczanie.html – w tym wpisie autor omawia, jak prezentują się krzewy herbaciane na małym poletku w okolicach miasta Mukaczewo w obwodzie zakarpackim Ukrainy po dwóch latach od ostatniej wizyty w tym miejscu.
https://zielonaiczarna.pl/ksiazka-rymowane-historie-herbaciane-oraz-miniatury – w tym wpisie Ivan Sitsko, autor książki „Rymowane historie herbaciane oraz miniatury”, opowiada m.in. o tym, co zainspirowało go do stworzenia tej pozycji, jak powstawała jego twórczość, a także dlaczego inny tytuł dla książki byłby nieodpowiedni.
https://www.national-geographic.pl/artykul/herbaciane-raje-najpiekniejsze-miejsca-gdzie-rosnie-herbata – ten artykuł jest przewodnikiem po najpiękniejszych miejscach uprawy herbaty.
https://cha-herbata.blogspot.com/2021/12/genmaicha-historia-jej-poczatki-sklep.html – w tym wpisie autor wyjaśnia, jak i gdzie najprawdopodobniej powstała japońska herbata Genmaicha, a także jakie znaczenie ma prażony ryż dla Japończyków.
https://www.onet.pl/turystyka/ejbrams-on-tour/turcy-pija-herbate-nie-tylko-od-swieta/4745v9m,30bc1058 – w tym artykule autorka opowiada m.in. o zwyczajach herbacianych Turków, przeciętnej ilości herbaty spożywanej przez Turków, funkcji pełnionej przez pana czajczego, a także podpowiada, jak rozpoznać autentyczną turecką herbatę oraz jak przyrządzić herbatę na sposób turecki.
https://podroze.onet.pl/ciekawe/skad-sie-wzial-samowar-jak-rosjanie-pija-herbate/13b81z8 – z tego artykułu można dowiedzieć się o historii samowarów, rodzajach samowarów, funkcjach, jakie pełniły w rosyjskich domach, a także o zwyczajach herbacianych związanych z przyrządzaniem herbaty w samowarze.
Linki do wpisów na anglojęzycznych blogach i portalach o herbacie – czerwiec-grudzień 2021 r.:
https://teaisawishblog.com/2021/07/12/matcha-monday-masterclasses-an-interview-with-ian-chun-of-yunomi-tea/ – w tym wywiadzie rozmówca rozprawia się z największymi mitami związanymi z japońską zieloną herbatą Matcha, wyjaśnia, jak powinien być wygląd i zapach wysokiej jakości herbaty Matcha, jakie mogą być możliwe przyczyny tego, że ubita Matcha nam nie smakuje, a także jaki wpływ mają na herbatę takie czynniki jak pogoda, wysokość plantacji, pora zbiorów czy używane techniki produkcji.
https://teasquirrel.com/home/2021/7/14/do-you-wash-your-teaware – w tym wpisie autorka radzi, czym najlepiej myć poszczególne rodzaje ceramiki herbacianej.
https://www.teaformeplease.com/darjeeling-1st-flush-vs-2nd-flush/ – w tym wpisie autorka wyjaśnia, czym właściwie różnią się od siebie herbaty Darjeeling First Flush oraz Darjeeling Second Flush.
https://teasquirrel.com/home/2021/7/20/ice-brewing-different-types-of-tea – w tym wpisie autorka dzieli się swoimi wrażeniami z eksperymentu polegającego na „zaparzeniu” lodem kilku różnych rodzajów herbat.
https://itsmorethantea.wordpress.com/2021/07/22/how-to-taste-and-describe-the-tea-you-drink/ – w tym wpisie autorka wyjaśnia, jak można doskonalić swoje umiejętności rozpoznawania i opisywania doznań smakowo-zapachowych dostarczanych przez degustowany przez nas napar.
https://www.teaformeplease.com/grow-your-own-tea/ – ten wpis jest recenzją książki pt. „Grow Your Own Tea: The Complete Guide to Cultivating, Harvesting and Preparing” autorstwa Christine Parks oraz Susan M. Walcott. Ta pozycja jest przeznaczona przede wszystkim dla osób, które chcą uprawiać Camellię sinensis w domu.
https://www.teaformeplease.com/tea-nerd-dictionary-gushu/ – w tym wpisie autorka wyjaśnia, co oznacza termin „gushu” w odniesieniu do herbat pu-erh.
https://teasquirrel.com/home/2021/9/20/tea-and-food-pairings-and-tea-infused-dishes-from-a-fine-dining-chef – ten wpis to właściwie wywiad z Christianem Nicita, szefem kuchni włoskiej restauracji i herbaciarni w jednym o nazwie Acquamadre, która znajduje się w Rzymie. W tym wywiadzie wspomniany szef kuchni zdradza tajniki tea and food pairingu, czyli dobierania herbaty do jedzenia, oraz podpowiada, które herbaty najłatwiej połączyć z jedzeniem, jakich technik można użyć, aby wykorzystać herbatę do celów kulinarnych, a także jakie połączenia herbaty z jedzeniem dają najciekawszy efekt.
https://www.myjapanesegreentea.com/tea-as-a-wedding-gift-in-japan –
w tym wpisie autor krótko przedstawia mało znany zwyczaj wręczania herbaty w ramach prezentu ślubnego/zaręczynowego na japońskiej wyspie Kiusiu.
https://cosmosmagazine.com/science/physics/oily-film-black-tea-fluids-chemistry-physics/ – z tego artykułu można dowiedzieć się, czemu właściwie na powierzchni naparu czarnej herbaty tworzy się charakterystyczny kożuszek.
https://teapro.co.uk/photography-101-how-to-take-pretty-tea-photos/ – w tym wpisie autorka podpowiada, jak można robić lepsze zdjęcia herbaty.
Linki do polsko- i anglojęzycznych filmików o herbacie na YouTube – czerwiec-grudzień 2021 r.:
https://www.youtube.com/watch?v=U4YA_pfHD_c – w tym filmiku autorka dzieli się swoimi spostrzeżeniami oraz poradami dotyczącymi domowej uprawy krzewu herbacianego.
https://www.youtube.com/watch?v=BpdBMni9EZw&t=2s – z tego filmiku można dowiedzieć się m.in. dlaczego właściwie prasuje się herbaty pu-erh, w jakich formach one występują, a także jak najlepiej rozdrobnić herbatę pu-erh w formie ciastka.
https://www.youtube.com/watch?v=W1tqK6eKsis – w tym filmiku autor obala najpopularniejsze mity związane z herbatą.
https://www.youtube.com/watch?v=M1HLwMEpnUw – ten filmik to krótki skecz Kabaretu Młodych Panów na temat herbaty, a konkretniej herbaty oolong. Końcówka jest najlepsza 😊
https://www.youtube.com/watch?v=rxPsgnvkTvA – z tego filmiku dowiedzieć się, skąd właściwie wzięła się nazwa „herbata” w języku polskim, a także poznać mało znane i dość zaskakujące znaczenie słowa „herbatnik”. Część filmiku dotycząca zagadnień językowych poświęconych herbacie kończy się na 2 minucie.
https://www.youtube.com/watch?v=xsQMszp324c&t=1s – w tym filmiku autor wyjaśnia, czym charakteryzuje się autentyczna japońska herbata Matcha.
https://www.youtube.com/watch?v=h-vkApEKFXw – w tym filmiku autor prezentuje przyrządzanie herbaty Matcha i pokazuje akcesoria do przygotowywania tej herbaty, jak również podpowiada, jak dbać o takie akcesoria, żeby służyły nam jak najdłużej oraz jak prawidłowo przechowywać herbatę Matcha.