Zestawienie linków do najciekawszych artykułów z blogów o herbacie – pierwsze półrocze 2022 r.

Dzisiaj zaprezentuję Wam pierwszą część subiektywnego zestawienia linków do najbardziej interesujących wpisów na blogach i portalach polsko- i anglojęzycznych oraz filmików o herbacie na Youtube zamieszczonych od stycznia do czerwca 2022 r. Podobnie jak wcześniej podzielę je na dwie części: polsko- i anglojęzyczną, a przy każdej pozycji zestawienia zamieszczę krótki komentarz, dlaczego uważam dany wpis/filmik za szczególnie interesujący. Oto wspomniane zestawienie:

Linki do wpisów na polskojęzycznych blogach o herbacie – pierwsze półrocze 2022 r.

https://cha-herbata.blogspot.com/2022/01/herbata-w-5ciu-ubikacjach-krakow-czarny.html – w tym wpisie autor prezentuje herbatę ze słynnej krakowskiej firmy „Szarski i Syn”, która prowadziła działalność handlową niemal 100 lat do lat 50. ubiegłego roku, a także cennik herbat z tej firmy z lat 30. ubiegłego wieku.

https://cha-herbata.blogspot.com/2022/01/zielony-czy-niebieski.html – w tym wpisie autor porusza kwestię nazywania herbat oolong niebieskimi, odnosząc się do książki pt. „The Tale of Tea” autorstwa George’a van Driema.

https://cha-herbata.blogspot.com/2022/02/bancha-intrygujace-prowincjonalne.html – w tym wpisie autor wyjaśnia, czym właściwie są japońskie zielone herbaty Bancha.

https://piewcyteiny.pl/warsztaty-o-herbacie-bancha-z-robertem-tomczykiem/ – w tym wpisie autorka dzieli się swoimi wrażeniami z uczestnictwa w warsztatach poświęconych herbacie Bancha prowadzonych przez Roberta Tomczyka. W trakcie tych warsztatów uczestnicy mieli możliwość poznać pięć różnych gatunków herbaty Bancha.

https://cha-herbata.blogspot.com/2022/03/akachan-bancha-regionalna-bancha-san.html – w tym wpisie autor nieco bardziej rozwija temat japońskich zielonych herbat Bancha, podając przykłady regionalnych herbat tego typu.

https://cha-herbata.blogspot.com/2022/03/najstarszy-ogrod-herbaciany-w-japonii.html – w tym wpisie autor opowiada o tym, skąd wzięła się herbata w Japonii, nawiązując do swojej wizyty w okolicach góry Hiei, w których znajdował się pierwszy ogród herbaciany.

https://cha-herbata.blogspot.com/2022/03/herbata-sencha-z-krzewow-o-1200-letniej.html – w tym wpisie autor wyjaśnia, czym jest herbata Hiyoshicha, a także dzieli się wrażeniami z degustacji tej herbaty.

https://piewcyteiny.pl/bledy-przy-klejeniu-ceramiki-herbacianej/ – w tym wpisie autorka podpowiada, jak najlepiej naprawić potłuczoną ceramikę herbacianą techniką kintsugi oraz jakich błędów unikać przy tego typu próbach.

https://cha-herbata.blogspot.com/2022/04/anji-baicha-krotkookresowy-albinos.html – w tym wpisie autor wyjaśnia, skąd wzięło się niepoprawne utożsamianie chińskiej zielonej herbaty Anji Baicha z białą herbatą.

https://herbacianynotes.wordpress.com/2022/05/11/ksiazka-do-herbaty – w tym wpisie autorka przedstawia postać chińskiej cesarzowej Cixi, odwołując się do książki pt. „Cesarzowa wdowa Cixi. Konkubina, która stworzyła współczesne Chiny” autorstwa Jung Chang w przekładzie Anny Gralak. W swoim wpisie analizuje wątki herbaciane wspomniane w książce, rolę, jaką ta postać odegrała dla kultury i historii Chin, jak również kontrowersje, jakie wzbudzała.

https://eherbata.pl/blog/enshi-yulu-nefrytowa-rosa-z-enshi-325.html – w tym wpisie autor przedstawia chińską zieloną herbatę Enshi Luyu, skupiając się na jej historii, procesie produkcji, zalecanym sposobie parzenia, a także ukazuje różnice pomiędzy herbatą Enshi Yulu a japońską zieloną herbatą Gyokuro.

Linki do wpisów na anglojęzycznych blogach i portalach o herbacie – pierwsze półrocze 2022 r.

https://www.mentalfloss.com/article/651615/historic-reason-why-brits-put-milk-their-tea – ten artykuł wyjaśnia, skąd się wziął brytyjski zwyczaj dodawania w pierwszej kolejności mleka do filiżanki, a potem herbaty.

https://www.sazentea.com/en/blog/owners-blog/how-we-measure-the-volume-of-our-teaware.html – z tego wpisu można dowiedzieć się, jak obliczyć orientacyjną pojemność naczynia do herbaty.

https://eustaciatan.com/2022/03/tea-101-3-tips-to-improve-your-tea-tasting-abilities.html – ten wpis zawiera trzy sposoby doskonalenia umiejętności oceniania i rozpoznawania smaków i aromatów w herbacie.

https://onemansteajourney.home.blog/2021/01/06/my-first-attempt-at-koicha/  – w tym wpisie autor opisuje próbę przyrządzenia herbaty Matcha w postaci koicha, a także swoje wrażenia z degustacji powstałej herbaty.

https://theteacupoflife.com/2022/04/how-to-store-tea-properly-keep-it-fresh-longer.html – w tym wpisie autorka odpowiada na najczęściej zadawane pytania dotyczące przechowywania herbaty, np. czy herbata się psuje lub czy można ją zamrozić, a także dzieli się pięcioma wskazówkami dotyczącymi przechowywania herbaty.

https://www.saveur.com/drink/how-to-brew-iced-tea/ – w tym artykule autor przedstawia trzy ciekawe sposoby na przyrządzenie herbaty z użyciem kostek lodu: cold brew, koridashi, czyli „parzenie” herbaty w taki sposób, że w naczyniu najpierw umieszcza się kostki lodu, a na nich listki herbaty, a następnie wypija się powstały „napar”, a także ice tea w amerykańskim stylu. Mnie osobiście najbardziej zaintrygował ten drugi sposób przyrządzania herbaty.

Linki do filmików na YouTube – pierwsze półrocze 2022 r.

https://www.youtube.com/watch?v=GyGj0Tibqdg&t=14s – w tym filmiku autorzy przeprowadzają eksperyment polegający na zaparzeniu tej samej japońskiej zielonej herbaty Sencha Hammamatsu wodą z pięciu źródeł: wodą zdemineralizowaną, butelkowaną wodą źródlaną Primavera, wodą kranową przefiltrowaną i nieprzefiltrowaną przez filtr w dzbanku oraz leczniczą wodą mineralną Franciszek. Na końcu filmiku dzielą się swoimi spostrzeżeniami i wnioskami z tego eksperymentu, podpowiadając, która woda najlepiej nadaje się do parzenia herbaty.

https://www.youtube.com/watch?v=QN469qM7wjE&t=1s – w tym filmiku autor przedstawia trzy sposoby posługiwania się gaiwanem oraz wyjaśnia, czym różni się shiboridashi od gaiwana.

https://www.youtube.com/watch?v=xzHM4HkqmGQ&t=18s – w tym filmiku autor podpowiada, jak można parzyć japońskie zielone herbaty, a także jakich naczyń można używać do tego celu oraz w jakich czarkach można serwować napar z takich herbat.

https://www.youtube.com/watch?v=HDD7NELsypM&t=2s – w tym filmiku autorzy podpowiadają, po które herbaty najlepiej sięgnąć, żeby zastąpić kawę.

https://www.youtube.com/watch?v=FOcYaP8Pr7A&t=8s – w tym filmiku autor omawia krótko styl parzenia herbaty gongfu cha, a także prezentuje akcesoria używane do parzenia herbaty w ten sposób.

https://www.youtube.com/watch?v=C2XMbANwf80s – w tym filmiku autor precyzuje, co wspólnego ze sobą mają styl parzenia herbaty gongfu cha oraz ceremonia herbaciana chaji oraz pokazuje, jak wygląda parzenie herbaty w stylu gongfu cha z elementami ceremonii chayi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *